Ε.Ε.: Οργή και γέλια για τον άβουλο Μητσοτάκη

Date: 02/12/2022 Time: 12:02

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται η επιρροή και η εικόνα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικές πρακτικές αφρικανικών χωρών, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει το… υπέρογκο ποσό των 250.000 ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά ύποπτων Ρώσων επενδυτών, καταθετών και συνεργατών τους.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, όταν δεν γελούν με την ανικανότητα της Αθήνας, εκφράζουν οργή για υποκρισία και «στημένο παιχνίδι», αφού οι δεσμεύσεις (ή και κατασχέσεις) στα άλλα μέλη της Ε.Ε. φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κύπρος, που μέσα σε λίγους μήνες δέσμευσε… 65.500.000 ευρώ ως απάντηση στις πολυετείς συκοφαντίες ότι οι τράπεζές της αποτελούσαν το «πλυντήριο» των χρημάτων των Ρώσων ολιγαρχών.

Ακόμα και η Βουλγαρία, που από πολλούς θεωρείται πολύ φιλική προς τη Ρωσία, παρά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έχει δεσμεύσει περισσότερα από 11.000.000 ευρώ. Στις δε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. οι κυβερνήσεις τους και οι Αρχές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες επέτυχαν δεσμεύσεις και άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει αποφασίσει, προς το παρόν, πώς θα αντιδράσει στην αδράνεια του Ελληνα πρωθυπουργού, που -ως γνωστόν- εμφανίζεται σαν μέγας ρωσοφάγος. Γιατί αποδεικνύεται ότι την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης κατακεραυνώνει τη Μόσχα και καταστρέφει μακροπρόθεσμα τις ελληνορωσικές σχέσεις, με τις αλλεπάλληλες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, δεν κάνει απολύτως τίποτα για τους λεγόμενους «ολιγάρχες». Είτε είναι φίλοι είτε αντίπαλοι του Κρεμλίνου βρίσκονται στο απυρόβλητο και πρακτικά συνεχίζουν ανενόχλητοι τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα ή μέσω Ελλάδας σε άλλες χώρες.

Υπό διαρκή παρακολούθηση από τις ΗΠΑ το θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων

james obrien
Ο συντονιστής κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, αναμένει από τον Ιούνιο το Μαξίμου να εφαρμόσει τις κυρώσεις

Το θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων της Ε.Ε. παρακολουθείται διαρκώς και από τις ΗΠΑ. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», στα τέλη Ιουνίου επισκέφθηκε την Αθήνα ο συντονιστής κυρώσεων, πρέσβης Τζ. Ο’ Μπράιεν, ως επικεφαλής αντιπροσωπίας στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, με υποστήριξη από τα συναρμόδια τμήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ. Η υπόσχεση του Μαξίμου προς τον κ. Ο’ Μπράιεν ήταν ότι η Ελλάδα θα στηρίξει με όλα τα μέσα τις κυρώσεις. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το πενιχρό ποσό των 250.000 ευρώ.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Αθήνα την εφαρμογή δέσμης πέντε μέτρων: απελάσεις Ρώσων υπηκόων αναμεμειγμένων σε μυστικές χρηματοδοτήσεις, επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και φορείς που μεσολαβούν σε αυτές, ένταση των ερευνών κατά του ξεπλύματος χρήματος (ειδικά στις τράπεζες και στον κλάδο των ακινήτων), ενδελεχής έρευνα των άμεσων ξένων επενδύσεων (ώστε να πιστοποιούνται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες-δικαιούχοι) και ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τον εντοπισμό παράνομων ρωσικών οικονομικών δικτύων και «βιτρινών» τους.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...