Δωρεάν χρήμα και ρύθμιση χρεών

Date: 01/10/2020 Time: 12:40

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Mη επιστρεπτέο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να είναι ένα τμήμα της βοήθειας που θα δοθεί σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για κάποιες ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων.

Αυτές θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου: 

1. Τις επιχειρήσεις περιοχών στις οποίες το κράτος επέβαλε τοπικά lockdowns.

2. Τους κλάδους που υπέστησαν ιδιαιτέρως βαρύ πλήγμα, όπως ο πολιτισμός και η διοργάνωση εκθέσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε ήδη χθες στη Βουλή για τις επιχειρήσεις περιοχών όπου επιβλήθηκε lockdown, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κατσαφάδου για τον Πόρο και τον Γαλατά. Είπε ότι «ένα αξιόλογο κομμάτι» της ενίσχυσης που θα πάρουν, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου του προγράμματος, θα είναι μη επιστρεπτέο.

Το μη επιστρεπτέο ποσοστό της βοήθειας που θα δοθεί στις κατηγορίες αυτές θα καθοριστεί σύντομα και η χορήγησή του δεν θα εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος για αντίστοιχα, μη επιστρεπτέα, ποσοστά, σύμφωνα με την πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Οι προϋποθέσεις των τριών προηγούμενων κύκλων για τη μη επιστροφή τμήματος των ενισχύσεων ήταν συνδεδεμένες με τη διατήρηση της απασχόλησης και την πτώση του τζίρου. Συγκεκριμένα, το επιστρεπτέο κομμάτι περιορίζεται στο 60% της βοήθειας για τις επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν τουλάχιστον 20 εργαζομένους και τους διατηρούν για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη χορήγηση της ενίσχυσης, ενώ η επιστροφή περιορίζεται στο 70% για τις επιχειρήσεις εκείνες που εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 70% ένα χρόνο μετά τη χορήγηση της ενίσχυσης. Εκτιμάται ότι στον 4ο κύκλο του προγράμματος το ποσοστό της ενίσχυσης που δεν θα επιστρέφεται θα αυξηθεί.

Οι όροι εξόφλησης του ποσού που τελικώς θα επιστραφεί είναι ευνοϊκοί. Προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και στη συνέχεια εξόφληση σε 40 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Στον 4ο κύκλο του, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, το πρόγραμμα θα διαθέσει 600 εκατ. ευρώ. Οι τρεις προηγούμενοι κύκλοι θα έχουν χορηγήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ο 3ος κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη και έως τα μέσα Οκτωβρίου προβλέπεται να διαθέσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αίτηση υπέβαλαν συνολικά πάνω από 165.000 επιχειρήσεις. Οσες από αυτές κριθούν επιλέξιμες θα υποβάλουν νέα αίτηση και θα χρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής. 

Δύσκολο το επόμενο 6μηνο

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε ότι δεν έχουμε δει το τέλος της πανδημίας, ότι οι επόμενοι 4-5, ίσως και 6 μήνες θα είναι δύσκολοι, αναλόγως του τι θα συμβεί με τα εμβόλια, και ότι η πολιτεία πρέπει να σταθεί κοντά σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι καλούμαστε να απορροφήσουμε διπλάσιο ποσό από αυτό που απορροφούμε τώρα, κάτι που συνιστά τεράστια πρόκληση.

Πηγή: kathimerini.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares