Δημοσκόπηση Zougla.gr: Στο 5,9% το Εθνικό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη!

Date: 13/01/2022 Time: 18:30

Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν οι πολίτες για τη συνολική διαχείριση της Πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ τάσσονται ξεκάθαρα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid 19 και θεωρούν τη διαχείριση του ζητήματος των εμβολιασμών λανθασμένη. Τα παραπάνω συμπεράσματα, καθώς και πληθώρα άλλων πληροφοριών για το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία το ευρύτερο ζήτημα της Πανδημίας, προκύπτουν από τις απαντήσεις των πολιτών στην ανοικτή δημοσκόπηση της «Ζούγκλας», η οποία άρχισε την 5η Ιανουαρίου και έληξε την 11η Ιανουαρίου. Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 1.188 πολίτες από 17 ετών και άνω. Πρόκειται για ένα ελεγμένο δείγμα χρηστών του Διαδικτύου, το οποίο έχει «ζυγιστεί» κατά την ορολογία των ειδικών της στατιστικής σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας, αλλά και σύμφωνα με το τι δηλώνουν οι συμμετέχοντες για το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019.

Στην ερώτηση πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την υγειονομική κρίση, το 67% θεωρεί πως η διαχείριση είναι λανθασμένη, το 27% πως η διαχείριση είναι σωστή, ενώ ένα 6% απαντά  «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

image

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφονται οι απαντήσεις των πολιτών σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα: Η κυβέρνηση στήριξε ή όχι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Δημόσια Υγεία; Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων, το 69%, θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ. Μόνον ένα 27% διατηρεί την άποψη πως στηρίχθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 4%, απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Δείγμα της σαφούς τοποθέτησης της κοινωνίας έναντι του κρίσιμου ερωτήματος.

image

Στην ερώτηση για το εάν η διαχείριση των εμβολιασμών από την κυβέρνηση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη, οι πολίτες απάντησαν ως εξής:  Το 58,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντά ξεκάθαρα πως η διαχείριση ήταν αποτυχημένη. Το 35,3% θεωρεί πως ήταν επιτυχημένη. Ένα 5,9% προτιμά να μην απαντήσει, επιλέγοντας το «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Στο επόμενο γράφημα αποτυπώνονται οι απαντήσεις των πολιτών στην ερώτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Το 51% θεωρεί πως η επιβολή της υποχρεωτικότητας είναι λανθασμένη επιλογή. Το 44% θεωρεί πως η υποχρεωτικότητα είναι σωστή επιλογή. Ένα 5% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ».

image

Με το επόμενο ερώτημα εξειδικεύεται το ζήτημα περί υποχρεωτικότητας. Ερωτώνται οι πολίτες αν κατά τη γνώμη τους η επιβολή υποχρεωτικότητας είναι ενέργεια παράνομη ή νόμιμη. Εδώ οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Το 47,3% θεωρεί πως η επιβολή υποχρεωτικότητας είναι παράνομη ενέργεια. Το 38,8% θεωρεί πως η ενέργεια είναι νόμιμη. Ένα ισχυρό 13,8% δεν παίρνει θέση σε αυτό το ερώτημα.

Η γνώμη των πολιτών ως προς τη μεγαλύτερη αστοχία που σημειώθηκε στη διαχείριση της Πανδημίας αποτυπώνεται ως εξής: Το 42,7% των πολιτών θεωρεί πως η μεγαλύτερη αστοχία είναι το ότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς το ΕΣΥ. Το 21,3% θεωρεί μεγαλύτερη αστοχία τη μη επαρκή πληροφόρηση των πολιτών. Το 12,9% θεωρεί αστοχία την ανεπάρκεια θεραπευτικών μεθόδων και το 12,6% θεωρεί αστοχία τη λανθασμένη τακτική στους εμβολιασμούς.

Οι πολίτες κλήθηκαν να τοποθετηθούν και έναντι της αξιοπιστίας της συστηματικής δημόσιας παρέμβασης μέσω των τηλεοπτικών πάνελ των ειδικών επιστημόνων και γνωστών γιατρών για το ζήτημα της Πανδημίας. Ας δούμε τι απάντησαν: Το 49,7% των ψηφισάντων στη δημοσκόπηση θεωρεί πως η δημόσια αυτή παρέμβαση είναι αρνητική. Το 33,6%, αντιθέτως, θεωρεί πως είναι θετική. Τέλος, το 14,2% εκλαμβάνει αυτήν τη δημόσια παρέμβαση ως αδιάφορη. Μόνον ένα 2,5% δεν παίρνει θέση και δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Παραμένοντας στο ίδιο ερώτημα, αλλά εξειδικεύοντας, το ερώτημα που τέθηκε είναι, εάν είναι  αξιόπιστη ή αναξιόπιστη αυτή η δημόσια παρέμβαση μέσω τηλεοπτικών οδών των επιστημόνων και των γνωστών γιατρών για την Πανδημία; Εδώ τα πράγματα ίσως είναι περισσότερο ξεκάθαρα. Το 52% θεωρεί πως αυτή η παρέμβαση είναι αναξιόπιστη. Το 36% τη θεωρεί αξιόπιστη. Ένα 12% δεν τοποθετείται και δηλώνει «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η άποψη των πολιτών ως προς τα εμβόλια κατά της Covid-19. Το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα τα θεωρεί αξιόπιστα. Το 18% αναξιόπιστα. Το 12% επικίνδυνα. Ένα ισχυρό 15% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

image

Διχασμένοι ωστόσο, εμφανίζονται οι πολίτες ως προς το ερώτημα που αφορά στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την 30ή Δεκεμβρίου και μετά. Συγκεκριμένα, το 49% θεωρεί πως η επιβολή περιορισμών ήταν δικαιολογημένη, το 30% θεωρεί τους περιορισμούς αδικαιολόγητους, ενώ το 18% θεωρεί αδιάφορη την επιβολή τους. Μόνον 3% δεν τοποθετείται.

Σαρωτικά αρνητική είναι άποψη των πολιτών που καταγράφεται στο ερώτημα για τη στάση της Εκκλησίας στην υπόθεση της Πανδημίας. Το 74% των ψηφισάντων εκλαμβάνει ως αρνητικό τον ρόλο της και μόνον το 12,8% θεωρεί θετική τη στάση της Εκκλησίας. Ένα 13,2% δηλώνει «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ποιο θεωρούν πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Το 41,2% θεωρεί πως είναι η «Οικονομία». Το 27,3% επιλέγει την «Πανδημία» ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην τρίτη θέση το «Μεταναστευτικό-Προσφυγικό» ζήτημα και στην τέταρτη θέση με ένα 8,7% η «Παιδεία». Η «εγκληματικότητα» με 4,8% και τα «Ελληνοτουρκικά» με 4,1% ακολουθούν στην κατάταξη των προτεραιοτήτων των πολιτών.

Με την επόμενη ερώτηση η δημοσκόπηση εισέρχεται στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι της. Οι πολίτες τοποθετούνται έναντι ενός ερωτήματος επί του οποίου οι απαντήσεις περιγράφουν ένα γενικότερο πολιτικό κλίμα. Το ερώτημα αφορά στο εάν ή όχι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Το 50% των ψηφισάντων τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 42% διατηρεί την άποψη πως δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Το 8% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ».

Είναι ή όχι, όμως, ευχαριστημένοι οι πολίτες από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Το 77,9% θεωρεί ανεπαρκή την αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου. Μόνον ένα 15,7% θεωρεί επαρκείς τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης, ενώ ένα 6,3% δηλώνει «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Όσο για το πώς κρίνουν το έργο της κυβέρνησης οι πολίτες; Το 63% κρίνει αρνητικά το κυβερνητικό έργο. Το 32%, αντιθέτως, το βρίσκει θετικό. Το 5% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ».

Σχετικά με το βαθμό αισιοδοξίας για την Οικονομία, οι πολίτες απάντησαν ως εξής: Το 65,1% καταθέτει την απαισιοδοξία του για την πορεία της Οικονομίας, ενώ το 29,9% δηλώνει αισιόδοξο. Ένα 5% δεν τοποθετείται και δηλώνει «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν στη δημοσκόπηση της «Ζούγκλας», δηλαδή το 84%, θεωρεί αρνητικό το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ένα 5,9% θεωρεί επιβεβλημένη πολιτικά αυτή τη λύση, ενώ ένα ελάχιστο 2,9% θα έβλεπε θετικά μια τέτοια προοπτική.

Προβληματίζουν οι απαντήσεις στο επόμενο ερώτημα που αφορά στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το 50,3% εκφράζει αδιαφορία για την εκλογή του, ενώ το 34,3% θωρεί θετική αυτή την εξέλιξη. «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ» δηλώνει το 3,2%. Αρνητικά τοποθετούνται οι πολίτες και έναντι μιας προοπτικής εκλογικής ή κυβερνητικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ. Το 52,2% θα έβλεπε αρνητικά αυτή τη συνεργασία. Το 24,2% δηλώνει πως δε θα το ενδιέφερε μια τέτοια προοπτική και μόνον το 18,1%, ένα ισχνό δηλαδή ποσοστό, θα αντιμετώπιζε θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ.

Μετά την πρόσφατη πολιτική κινητικότητα που παρατηρήθηκε στον χώρο της Κεντροαριστεράς με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, οι πολίτες ερωτήθηκαν και για την μελλοντική πορεία του πολιτικού χώρου που διεκδικεί το Κίνημα Αλλαγής. Έτσι, το 54% θεωρεί πως το ΚΙΝΑΛ θα ενισχυθεί στις επερχόμενες εκλογές, ενώ μόνον ένα 7% δηλώνει πως το κόμμα αυτό θα συρρικνωθεί. Το 31% απαντά πως το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και ένα 8% δηλώνει «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Η τελευταία ερώτηση της δημοσκόπησης αφορά, βεβαίως, στην πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή έρευνα. Αν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα επέλεγαν να ψηφίσουν οι πολίτες; Η εικόνα λοιπόν, που καταγράφεται από την ψήφο των συμμετεχόντων στην έρευνα της «Ζούγκλας» είναι πολύ ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί.

Το 23,7% θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, το 19% θα επέλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,8% ΚΙΝΑΛ. Στην τέταρτη θέση της πρόθεσης ψήφου βρίσκεται το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα με ποσοστό 5,9% και ακολουθούν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25.

image

Η συρρίκνωση των δύο μεγάλων κομμάτων, σε συνδυασμό με την έκδηλη απογοήτευση των νέων ψηφοφόρων, φαίνεται να πυροδοτεί τη «μετανάστευση» ψήφων σε αντισυστημικές επιλογές, όπως είναι αυτή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. Συνεισφέρει βεβαίως και η απόλυτη κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου (0,8%). Το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα, του Ηλία Κασιδιάρη, εισπράττει από την απογοήτευση των νέων ψηφοφόρων και όπως είδαμε, αγγίζει στην πρόθεση ψήφου το 5,9%. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, όπου η ραγδαία ενίσχυση της Ακροδεξιάς αποτελεί πλέον πολιτική σταθερά και είναι ευθέως ανάλογη με την αποδυνάμωση των συστημικών πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Δυναμική του Μεσοπολέμου». 

Από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, επιβεβαιώνονται και τα παραπάνω συμπεράσματα. Παρατηρούμε δηλαδή πως με ποσοστό συσπείρωσης της τάξης του 60% (χαμηλό σε σύγκριση με τη μέχρι τώρα δυναμική του κόμματος) το κυβερνών κόμμα χάνει ένα 7,2% προς ακροδεξιές ή υπερδεξιές επιλογές. Ένα 4,2% προς το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και με ένα 3% προς την Ελληνική Λύση. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έχει μια σημαντική απώλεια ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ, της τάξης του 7,5%.

Πηγή: zougla.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page