Δικαστής λέει, ότι η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι πρέπει να απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις

Date: 23/11/2022 Time: 12:48

Του Zachary Stieber

Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι πρέπει να παραστεί σε κατάθεση, αποφάσισε δικαστής των ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου.

Η Ψάκι, η οποία πλέον εργάζεται για το MSNBC, δεν αντιμετωπίζει “αδικαιολόγητη επιβάρυνση”, έγραψε ο, διορισμένος από τον Τραμπ, περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τέρι Ντόουτι, σε μια επτασέλιδη απόφαση.

Τον Οκτώβριο, ο Ντούτι διέταξε την Ψάκι και άλλους πρώην και νυν αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να απαντήσουν ενόρκως σε ερωτήσεις, επειδή έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που δείχνουν ότι συνωμότησαν με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με σκοπό τη λογοκρισία των χρηστών.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση δήλωσαν ότι οι δημόσιες δηλώσεις της Ψάκι σχετικά με την πίεση που ασκούσε η κυβέρνηση στο Facebook και σε άλλες εταιρείες για την πάταξη της υποτιθέμενης παραπληροφόρησης και το μπλοκάρισμα χρηστών έδειξαν ότι είχε προσωπική γνώση για τις επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων και στελεχών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο Ντόουτι συμφώνησε, κρίνοντας ότι οι ενάγοντες “απέδειξαν ότι η Τζένιφερ Ψάκι έχει προσωπική γνώση για το ζήτημα που αφορά τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτό σχετίζεται με την COVID-19 και τα παρεπόμενα ζητήματα της COVID-19”.

Είπε επίσης ότι “η όποια επιβάρυνση της Ψάκι αντισταθμίζεται από την ανάγκη να προσδιοριστεί αν έχει κατασταλεί η ελευθερία του λόγου”.

Η Ψάκι ζήτησε την ακύρωση της κλήτευσης, λέγοντας ότι θα την επιβάρυνε αδικαιολόγητα επειδή θα έπρεπε να περάσει αρκετές ημέρες για την προετοιμασία και τη συμμετοχή της στην κατάθεση.

Η Ψάκι κατέθεσε την αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια, όπου ζει. Ο Ντόουτι εδρεύει στη Λουιζιάνα.

Ο δικαστής της Βιρτζίνια Ιβάν Ντέιβις απέρριψε το αίτημα της Ψάκι κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 18 Νοεμβρίου και μετέφερε την αίτηση στον Ντόουτι.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης ζήτησαν στη συνέχεια από τον Ντόουτι να αποφανθεί γρήγορα επί της αίτησης και, αν αποφανθεί αρνητικά, να αναστείλει την απόφαση, ενώ θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Στη νέα απόφαση, ο Ντόουτι απέρριψε την αίτηση και την προσπάθεια αναστολής της.

Ο Ντόουτι σημείωσε ότι είχε ήδη αναγνωρίσει ότι η συμμετοχή στις καταθέσεις θα επιβάρυνε τους υπαλλήλους, αλλά επισήμανε τους ομοσπονδιακούς κανόνες που λένε ότι όσοι αντιδρούν κατά των κλητεύσεων πρέπει να αποδείξουν “αδικαιολόγητη επιβάρυνση”, όχι απλώς μια επιβάρυνση.

“Το να πρέπει να προετοιμαστείς για την κατάθεση και να δώσεις την κατάθεση είναι παραδείγματα “επιβάρυνσης”, όχι “αδικαιολόγητης επιβάρυνσης”. Εάν το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ψάκι έχει αδικαιολόγητο φορτίο εδώ, κάθε πρόσωπο που υπόκειται σε κλήτευση για κατάθεση θα είχε λόγο να την ακυρώσει”, δήλωσε ο Ντόουτι.

“Η προετοιμασία και η παροχή κατάθεσης είναι μέρος της κανονικής διαδικασίας για κάθε πρόσωπο που καλείται για κατάθεση. Δεν αποτελεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση”, πρόσθεσε.

Η Ψάκι είχε αναφέρει σε δήλωσή της: “Το να παραστώ για κατάθεση σε αυτό το θέμα θα ήταν εξαιρετικά επαχθές για μένα. Μεταξύ άλλων, αντιλαμβάνομαι ότι θα χρειαζόταν να αφιερώσω αρκετές ημέρες για την προετοιμασία της κατάθεσης, καθώς και για να παραστώ στην ίδια την κατάθεση, και αυτό θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό τόσο για την εργασία μου όσο και για την οικογένειά μου”.

Οι ενάγοντες, μεταξύ των οποίων ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ και ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι, είχαν δηλώσει ότι η αίτηση της Ψάκι θα έπρεπε να απορριφθεί επειδή οι δηλώσεις της “εκφράζουν μόνο την έντονα διατυπωμένη επιθυμία όλων των καταθετών ότι θα προτιμούσαν να βρίσκονται κάπου αλλού”. Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι είχαν ήδη μεταφέρει την κατάθεση δύο φορές σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσουν την Ψάκι, ελαχιστοποιώντας κάθε “υλικοτεχνική επιβάρυνση”.

Αίτηση αναστολής

Η αίτηση αναστολής, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι αν ο Ντόουτι απορρίψει τις προσπάθειες της Ψάκι, θα πρέπει να αναστείλει τη διαταγή μέχρι το εφετείο να εκδώσει την απόφασή του επί του θέματος.

“Η υποβολή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου σε κατάθεση, η οποία δεν μπορεί αργότερα να ανατραπεί σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης, δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη”, ανέφεραν οι κυβερνητικοί δικηγόροι στην πρόταση που υποστηρίχθηκε από την Ψάκι.

Η αναστολή εν αναμονή της έφεσης έχει τέσσερις παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο αιτών θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη χωρίς αναστολή.

Ο Ντόουτι δήλωσε ότι ούτε η Ψάκι ούτε η κυβέρνηση απέδειξαν ότι πιθανότατα θα επιτύχουν στον αγώνα τους κατά της κλήτευσης. Είπε επίσης ότι επειδή δεν υπάρχει αδικαιολόγητη επιβάρυνση για την Ψάκι, δεν υπάρχει επίσης ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο τρίτος παράγοντας δεν ισχύει επειδή δεν υπάρχουν άλλα μέρη στο θέμα.

“Τέταρτον, το δημόσιο συμφέρον έγκειται στον προσδιορισμό του κατά πόσον έχουν κατασταλεί τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης της Πρώτης Τροπολογίας. Ως εκ τούτου, η αίτηση της Ψάκι και των ομοσπονδιακών εναγόντων για αναστολή της κατάθεσης απορρίπτεται”, δήλωσε ο Ντόουτι.

Η απόφαση είναι η τελευταία απώλεια για την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προστατεύσει διάφορους πρώην και νυν αξιωματούχους από το να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενόρκως.

Ο Ντόουτι απέρριψε πρόσφατα την αίτηση ακύρωσης της κλήτευσης του Έλβιν Τσαν, ενός πράκτορα του FBI με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος έχει περιγραφεί ως εμπλεκόμενος σε επικοινωνίες που οδήγησαν στο να αποκρύψει το Facebook την αρχική ιστορία με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν.

Ο Ντόουτι απέρριψε επίσης το αίτημα για αναστολή εν αναμονή της έφεσης των καταθέσεων του Γενικού Χειρουργού Βίβεκ Μούρθι, διορισμένου από τον Μπάιντεν, της διευθύντριας της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών Τζεν Όστερλι, διορισμένης από τον Μπάιντεν, και του Ρομπ Φλάχερτι, αναπληρωτή βοηθού του προέδρου.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...