Deutsche Bank σε ΗΠΑ: «Έρχεται παγκόσμια ύφεση και μαζική ανεργία – Θα χτυπήσει τα τέλη του 2023»

Date: 13/04/2022 Time: 11:32

Παγκόσμια ύφεση και αύξηση της ανεργίας προβλέπουν οι Γερμανοί αναλυτές, λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία. 

Η μάχη που δίνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενάντια στον πληθωρισμό θα φέρει ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η οποία θα χτυπήσει στα τέλη της επόμενης χρονιάς, προειδοποίησαν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η προειδοποίηση για ύφεση – η πρώτη από μεγάλη τράπεζα – αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να φρενάρει τόσο απότομα την αμερικανική οικονομία που θα σταματήσει αμέσως την ανάκαμψη που ξεκίνησε πριν από μόλις δύο χρόνια.

Η πρόβλεψη των αναλυτών της Deutsche Bank οφείλεται στην εκτόξευση του πληθωρισμού, με τις καταναλωτικές τιμές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια. Και, φυσικά, οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί έχουν σβήσει εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων ώστε να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο. Στην έκθεση της Deutsche Bank τονίζεται το πώς η ενέργεια και οι τιμές τροφίμων έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως τονίζεται, για να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα να κάνει περιοριστική πολιτική, που με άλλα λόγια σημαίνει ότι δεν μπορεί απλά να φρενάρει την οικονομία. Θα πρέπει να την επιβραδύνει πραγματικά.

Γερμανοί αναλυτές: Ύφεση και ανεργία στην ΕΕ

To απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου τα μέλη ομάδας επιφανών αναλυτών συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Εκεί βρέθηκαν επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών, Airbus, Allianz, BASF, Bosch, Siemens, Mercedes, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) και ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι).

Κεντρικό θέμα συζήτησης η Ουκρανία… με τις ενεργειακές προεκτάσεις του. Με άλλα λόγια, τη συζήτηση μονοπώλησε το αν η ΕΕ πρέπει να επιβάλει ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία. Τα κράτη μέλη, αν μη τι άλλο, σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα τελούν υπό τεράστια εσωτερική και διεθνή πίεση.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ένας ευρύς συνασπισμός επιστημόνων και διασημοτήτων ζητούν εμπάργκο ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και για διακοπή της προσφοράς χρήματος. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα…

Αρχικά πάνω από το 40% του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο προέρχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με σειρά οικονομολόγων αλλά και πολλά υπουργικά συμβούλια ανά την ΕΕ, μια παύση εισαγωγών ρωσικών προϊόντων ενέργειας θα προκαλούσε τεράστια ζημιά σε μακροοικονομικό επίπεδο. Ο αντικαγκελάριος Habek εξέφρασε, κατά τη συνάντηση, την άποψη ότι θα απειλούνταν η κοινωνική ειρήνη.

Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων θέτουν τώρα ακόμη έναν, μεγαλύτερο προβληματισμό, καθορίζοντας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες ενός πλήρους εμπάργκο.

Αν μη τι άλλο, οι επιπτώσεις είναι προφανείς: Αυτό το οποίο θα ακολουθούσε θα ήταν μια διαρκής και εκτεταμένη ύφεση (από -2%)… ακόμα και το επόμενο έτος, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μοιραία, το ποσοστό των ανέργων θα διευρυνθεί.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, αν υπάρξει πλήρης διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό καλυφθεί από εναλλακτικούς παρόχους το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 6% το τρέχον έτος – απώλεια 230 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η γερμανική Ακαδημία Επιστημών, η Leopoldina, δημοσίευσε μια έρευνα για το ενδεχόμενο αναστολής παραλαβών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά το εμπάργκο – ωστόσο, πολλοί επικρίνουν τους συγγραφείς της μελέτης ότι οι εκτιμήσεις τους δεν είναι ρεαλιστικές επειδή έλειπαν από αυτήν πολλές μεταβλητές – κυρίως η κατάρρευση των αλυσίδων εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενεργειακών προϊόντων.

Οι υπολογισμοί, από την άλλη, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) δείχνουν -3% σε ό,τι αφορά την οικονομική παραγωγή.

Τα πέντε ινστιτούτα υπολόγισαν πιθανά σημεία συμφόρησης για τη βιομηχανία χρησιμοποιώντας το δικό τους μοντέλο. «Από την πλευρά της ζήτησης, η ανάλυση λαμβάνει υπόψη πιθανές πιθανότητας εξοικονόμησης και από την πλευρά της προσφοράς πρόσθετες ποσότητες παράδοσης» αναφέρει.

Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις που προκύπτουν δεν είναι το τέλος της συζήτησης. Δεν υπήρξε ποτέ κρίση σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, και δεδομένων των ανάμεικτων αποτελεσμάτων, μπορεί να υπάρξουν λανθασμένα μοντέλα – με αμφιλεγόμενο αντίκτυπο στη Ρωσία.

Πηγή: pronews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...