Δεν είναι σύμπτωση. Η κοινή γραμμή Μπάιντεν–Μητσοτάκη στις καταστροφές και το παιχνίδι που παίζουν

Date: 26/08/2023 Time: 09:27

Σας το είπαμε ξεκάθαρα στο άρθρο με τίτλο: «Ο Μπάιντεν καίει τη Χαβάη και ο Μητσοτάκης την Αλεξανδρούπολη». Το timing και η επικοινωνιακή διαχείριση που επέλεξε ο Μητσοτάκης να κρυφτεί στις παραλίες και τα βουνά, την ώρα που καίγονταν όλη η χώρα, είναι το ίδιο σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας με αυτό του Μπάιντεν. Είναι επίσης, ίδιο, χρονικά και πολιτικά, όσον αφορά στα της Ουκρανίας και η ανακοίνωση περαιτέρω στήριξής της και από τους δύο. Αδιάφοροι, χαιρέκακοι, αλαζόνες και απαξιωτικοί ως προς τον λαό και το δρώμενο, ήταν η κοινή γραμμή που επέλεξαν και οι δύο, για να περάσουν το μήνυμά τους στις κοινωνίες και στα στρατεύματά τους.

Αμφότεροι, επιτίθενται στους στρατούς των χωρών τους, αλλά οι στρατηγοί στην Ελλάδα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ναι, να το πούμε ξεκάθαρα! Ο Μπάιντεν, επιδιώκει την στρατιωτική ήττα της Αμερικής ή τη θερμοπυρηνική καταστροφή της, επιτιθέμενη στη Ρωσία, πριν η Αμερική χτυπήσει τους Κομμουνιστές Κινέζους. Το ίδιο, κάνει και ο Μητσοτάκης. Στρατιωτική ήττα με την Τουρκία ή άνευ όρων παράδοσή μας σε αυτή, διά των «διαπραγματεύσεων». Δεν είναι τυχαίο, που η Σακελλαροπούλου ντύθηκε με τα χρώματα του Πακιστάν στην συνάντησή της με τον Ινδό Πρωθυπουργό. Σας κάναμε λόγο για την Αλ Κάιντα και την σχέση της με της πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, σε συνάφεια με το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα στη θέση Μπάμπουρας.

Διαβάστε τον σχολιασμό της επίσκεψης Μπάιντεν στη Χαβάη και την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείρηση της καταστροφής από τον Μπάιντεν, μέσα από τα μάτια του αρθρογράφου του Αmac:

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ στο Μάουι, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 115 νεκρούς και 1.100 αγνοούμενους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέφυγε στο εξοχικό του στο Ντέλαγουερ, έστειλε άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, ενώ προσέφερε ελάχιστα για τη Χαβάη, και συναναστράφηκε με τον φιλελεύθερο δισεκατομμυριούχο Τομ Στάγιερ στην έπαυλή του στη λίμνη Τάχο, προτού τελικά επισκεφθεί το κατεστραμμένο νησί – όπου αμέσως προσέβαλε τα θύματα και τους άφησε να αισθάνονται θυμωμένοι και προδομένοι. Όταν γραφτεί η ιστορία της προεδρίας του Μπάιντεν, οι ενέργειές του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες θα καταγραφούν αναμφίβολα ως μία από τις μεγάλες καταστροφές της θητείας του, μαζί με την αποτυχία του να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.


Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου και έχουν κάψει 6.400 στρέμματα. Η ιστορική πόλη Λαχάινα καταστράφηκε ολοσχερώς, με συνολικές οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να αγνοούνται περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την κόλαση που έπληξε την πόλη, φαίνεται πιθανό ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ωστόσο, καθώς η προσοχή ολόκληρης της χώρας ήταν στραμμένη στη Χαβάη, η προσοχή του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν οπουδήποτε αλλού. Τρεις ημέρες μετά την έναρξη των πυρκαγιών, στις 11 Αυγούστου, ο Μπάιντεν πέταξε στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο, όπου είπε δύο φορές στους δημοσιογράφους “κανένα σχόλιο” όταν ρωτήθηκε για τις πυρκαγιές. Καθώς τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν καμένα σώματα από τα συντρίμμια και εκλιπαρούσαν για ομοσπονδιακή βοήθεια, ο Μπάιντεν ξάπλωνε στην άμμο 5.000 μίλια μακριά.

Στη συνέχεια, στις 14 Αυγούστου ήρθε η πενιχρή προσφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για επιταγές 700 δολαρίων σε οικογένειες που μόλις είχαν χάσει ό,τι είχαν στην κατοχή τους, την οποία ο Μπάιντεν διαφήμισε στο Twitter αντί να την ανακοινώσει αυτοπροσώπως. Αφού εισέπραξε 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διανείμει μέχρι στιγμής μόνο τα ντροπιαστικά 3,1 εκατομμύρια δολάρια στους κατεστραμμένους κατοίκους των νησιών.

Την ίδια ημέρα που έγραψε στο Twitter καυχιόταν για την ανταπόκριση της κυβέρνησής του στις πυρκαγιές, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Αυτή η χρηματοδότηση σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον στείλει 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά μπορούν να διαθέσουν μόλις το 0,0027% αυτού του συνολικού ποσού για τους Αμερικανούς πολίτες στο Μάουι. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του The Federalist, οι επιταγές των 700 δολαρίων “δεν θα καλύψουν καν το μερίδιο κάθε νοικοκυριού από τα πακέτα βοήθειας ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν χρεώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στους φορολογούμενους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται σε σχεδόν 900 δολάρια ανά νοικοκυριό”.

Μια μέρα αργότερα, στις 15 Αυγούστου, ο Μπάιντεν έσπασε τελικά τη σιωπή του για την καταστροφή κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μιλγουόκι – μια ολόκληρη εβδομάδα μετά την έναρξη των πυρκαγιών. Αλλά η απόλυτη αδιαφορία του για τα θύματα μόλις είχε αρχίσει. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 18 Αυγούστου, αναχώρησε για άλλες διακοπές στο ορεινό σαλέ του Στάγιερ. (Για όσους από εσάς κρατάτε λογαριασμό στο σπίτι, ο Μπάιντεν έχει περάσει το 39% της προεδρίας του σε διακοπές).

Με την πίεση να αυξάνεται από όλες τις πλευρές για να κάνει κάτι ο Μπάιντεν για να δείξει ενσυναίσθηση και συμπόνια για τα θύματα, ο Λευκός Οίκος προγραμμάτισε τελικά ένα ταξίδι στο Μάουι την περασμένη Δευτέρα – μόνο και μόνο για να δει τον πρόεδρο να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Όταν έφτασε ο Μπάιντεν, ήταν ήδη σαφές ότι πολλοί κάτοικοι ήταν θυμωμένοι. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του προέδρου περνούσε μέσα από τα συντρίμμια, ακούστηκαν φωνές όπως “ευχαριστώ για το τίποτα!” και “ο προδότης Τζο πρέπει να φύγει!”. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “κανένα σχόλιο”.

Αφού ανέβηκε σε ένα πεντακάθαρο αναλόγιο που είχε προετοιμαστεί γι’ αυτόν μέσα στα συντρίμμια, ο Μπάιντεν είχε ακόμα ένα χαστούκι έτοιμο για τα θύματα της πυρκαγιάς. Καθώς οι άνθρωποι που μόλις είχαν δει όλα τους τα υπάρχοντα, ακόμη και μέλη της οικογένειας και αγαπημένα τους πρόσωπα να γίνονται κυριολεκτικά στάχτη, άκουγαν με δυσπιστία, ο Μπάιντεν συνέκρινε τον πόνο τους με μια μικρή πυρκαγιά στην κουζίνα του σπιτιού του πριν από δύο δεκαετίες.

“Για να μην τα πολυλογώ, παραλίγο να χάσω τη γυναίκα μου, την Corvette του ’67 και τη γάτα μου”, είπε ο πρόεδρος για ένα επεισόδιο που η έκθεση συμβάντος δείχνει ότι συνήθως υπερβάλλει. Το απελπιστικά εκτός πραγματικότητας σχόλιο ήρθε επίσης λίγα λεπτά αφότου ο Μπάιντεν είχε κάνει ένα αστείο για το “καυτό έδαφος”.

Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνόψισε επιγραμματικά την αντίδραση πολλών κατοίκων του Μάουι στις εγωκεντρικές φλυαρίες του Μπάιντεν: “Παραλίγο να χάσετε τη γάτα σας; Άντε γαμήσου”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Μπάιντεν -του οποίου το κύριο σημείο πώλησης ενόψει των εκλογών του 2020 ήταν ότι είναι ένας “αξιοπρεπής” άνθρωπος- να δείχνει πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για τα βάσανα των Αμερικανών.

Νωρίτερα φέτος, ο Μπάιντεν περίμενε μέρες προτού απαντήσει σε έναν εκτροχιασμό τρένου στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο, που έστειλε τοξικό καπνό στον αέρα και δηλητηρίασε το έδαφος και το νερό για μίλια προς κάθε κατεύθυνση. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επανειλημμένα να επισκεφθεί τον τόπο της καταστροφής, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη, ενώ αρνήθηκε επίσης το αίτημα του κυβερνήτη του Οχάιο Μάικ Ντεγουίν για περαιτέρω ομοσπονδιακή βοήθεια στον καθαρισμό.

Λίγους μήνες μετά την καταστροφή στο Οχάιο, ο Μπάιντεν προκάλεσε και πάλι οργή κάνοντας ένα παράξενο αστείο για το παγωτό στον απόηχο ενός φρικτού μαζικού πυροβολισμού σε χριστιανικό σχολείο του Νάσβιλ, που άφησε πίσω του έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, νεκρούς.

Και μην ξεχνάτε την εντελώς περιφρονητική αντίδραση του Μπάιντεν στην αποτυχημένη εκκένωση από το Αφγανιστάν το 2021. Παρόλο που 13 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν λίγες μέρες αργότερα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εκκένωση “εξαιρετική επιτυχία”. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η μητέρα ενός από τους πεζοναύτες που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αποκάλυψε ότι ο Μπάιντεν είχε παρομοιάσει τον θάνατο του γιου της με εκείνον του δικού του γιου, του Μπο, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου, όχι στο πεδίο της μάχης, και στη συνέχεια της ζήτησε να φωτογραφηθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Ένα κοινό ρεφρέν στους συντηρητικούς κύκλους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν ήταν ότι οι χειριστές του προέδρου τον κρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να κρύψουν την πολύ προφανή γνωστική του παρακμή. Δεδομένου όμως του ιστορικού του, αξίζει να αναρωτηθούμε αν οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν επίσης απεγνωσμένα να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ο Μπάιντεν απλώς δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που έχει ορκιστεί να υπηρετεί.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...