Date: 27/09/2020 Time: 21:18
Pinhas Inbari – Veteran Arab affairs correspondent and analyst for the Jerusalem Center for Public Affairs
Η Φατάχ και η Χαμάς ανακοίνωσαν προχθές, ότι συμφώνησαν σε «σταδιακές» εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, οι οποίες θα είναι υπό την Τουρκική εποπτεία.
Ας ξεκινήσουμε με το ευτυχές τέλος: δεν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές. Θα υπάρξει αρκετή δραστηριότητα γύρω τους, αλλά όπως και στο παρελθόν – τίποτα δε θα προκύψει από τη δραστηριότητα αυτή.
Συνάντησα πριν από μία εβδομάδα πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και ήταν κυνικοί και σκεπτικοί για τις προοπτικές της κίνησης αυτής και μου είπαν, ότι υπάρχουν ήδη πολλές συμφωνίες που βυθίζονται σε τέλμα.
Γιατί λοιπόν, τόση φασαρία; Γιατί η Χαμάς και η Φατάχ επενδύουν τόση ενέργεια σε κάτι που δε θα συμβεί; Καταρχάς – δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν πολλοί γύροι που κατέληξαν σε συμφωνίες, αλλά τίποτα δεν προέκυψε από αυτό.
Αλλά η πραγματική απάντηση είναι, ότι οι συνομιλίες, έχουν πρακτικούς στόχους. Ο τίτλος είναι η «ενότητα», αλλά το περιεχόμενο είναι κάτι άλλο.
Σύμφωνα με τις πηγές στη Ραμάλα, αυτό που φέρνει τη Χαμάς και τη Φατάχ μαζί, είναι η απόρριψη του Dahlan και η ανάγκη ύπαρξης κοινού σχεδίου δράσης εναντίον του.
Στη Δυτική Όχθη, άρχισαν ήδη να συλλαμβάνουν τους έμπιστους του Dahlan, αλλά το πραγματικό κέντρο εξουσίας, είναι τα ένοπλα στρατόπεδα προσφύγων και αναρωτιέμαι αν η Παλαιστινιακή Αρχή, θα έρθει σε σύγκρουση μαζί τους.
Πρέπει επίσης, να δούμε, αν η Χαμάς στη Γάζα θα καταστείλει τους έμπιστους του Dahlan, διότι η Γάζα δεν συμμετείχε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Όταν εξετάζουμε τους συμμετέχοντες, βλέπουμε ότι όλοι ανήκουν στην τροχιά Κατάρ – Τουρκίας – Rajub και Aruri.
Όταν εξετάζουμε το όργανο της Χαμάς/Γάζας σήμερα το πρωί, «α-Ρισάλα», δεν μπορούμε να βρούμε ενθουσιασμό. Έφεραν τα καλά νέα από την Κωνσταντινούπολη όχι ως ανακοίνωση της Χαμάς, αλλά ως ανακοίνωση του Rajub.
Τα θέματα που κυριάρχησαν, είναι όλα τοπικά ζητήματα της Γάζας.
Οι πηγές στη Ραμάλα ανέφεραν, ότι υπήρχαν πιέσεις στη Φατάχ από την Καταριανή πτέρυγα της Χαμάς, οι οποίες περιελάμβαναν πολλές τηλεφωνικές κλήσεις προς τα κεντρικά γραφεία της Φατάχ και την ηγεσία. Σε κάποιο σημείο παρενέβη το Κατάρ, έτσι έγινε μέρος του χάσματος Κατάρ – Κόλπου (Περσικού). Εδώ, μπορούμε να κατανοήσουμε την τακτική συμφωνία για τον Dahlan, ο οποίος ανήκει στην πλευρά του Κόλπου εναντίον του Rajub, ο οποίος ανήκει στην πλευρά του Κατάρ. (Με την επιφύλαξη, αν η Γάζα θα συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά του Dahlan, πράγμα που αμφιβάλλω).
Η αναφορά της Τουρκίας, ως επόπτης των εκλογών της, δίνει μία κωμική διάσταση στο όλο ζήτημα.
Άλλος ένας λόγος για την ανακοίνωση προχθές – Ο Abu Mazen, εκφωνεί μία ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να κρατήσει ζωντανή την Παλαιστινιακή υπόθεση. Έτσι, έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει την ενότητα και τις εκλογές, ως απόδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι ακόμη ζωντανή.
Το αύριο, είναι μία άλλη μέρα.
Πηγή: pinhasinbariblog.net
Follow us on twitter
Join our Facebook page