Μπορεί ο Τραμπ να γίνει πρόεδρος του Κογκρέσου;

Date: 06/01/2023 Time: 10:58

Καθώς το αξιοσημείωτο έπος της εκλογής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων παρατείνεται, διάφορες εναλλακτικές λύσεις έχουν, με τη σειρά τους, προσελκύσει το ενδιαφέρον των 20 περίπου εκλεγμένων μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιτίθενται στον Κέβιν Μακάρθι. Σήμερα, εμφανίστηκε ένα όνομα που προκάλεσε έκπληξη στη νομοθετική αίθουσα: Ντόναλντ Τζον Τραμπ. Αν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν είχε προταθεί, ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ (R-Fla.) τον ψήφισε κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο πρώην πρόεδρος, φυσικά, δεν είναι εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου, γεγονός που προκαλεί το ερώτημα: Πρέπει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων να είναι εκλεγμένο μέλος του σώματος αυτού;

Στην πραγματικότητα, όχι. Σύμφωνα με το άρθρο Ι, τμήμα 2, ρήτρα 5 του Συντάγματος των ΗΠΑ, “Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκλέγει [sic] τον πρόεδρο και τους άλλους αξιωματούχους της- και θα έχει τη μοναδική εξουσία της δίωξης”. Πουθενά δεν ορίζεται ότι ο πρόεδρος – ή, για την ακρίβεια, οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της Βουλής – πρέπει να είναι μέλος του Κογκρέσου, αν και κάθε πρόεδρος της Βουλής μέχρι σήμερα ήταν.

Και όχι μόνο αυτό, η ψήφος του Gaetz υπέρ του Trump δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος εξετάζεται για τη θέση. Σύμφωνα με το The Wrap στις 13 Νοεμβρίου, το ενδεχόμενο να επανέλθει ο Τραμπ στην κυβέρνηση ως πρόεδρος της Βουλής ήταν ενεργό μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και μήνες. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Gaetz σε μια συγκέντρωση του Trump στη Τζόρτζια στις 26 Μαρτίου έδωσε μια ενδιαφέρουσα υπόσχεση στους πιστούς του MAGA που παρευρίσκονταν: “Δώστε μας τη δυνατότητα να απολύσουμε τη Νάνσι Πελόζι, να πάρουμε πίσω την πλειοψηφία, να παραπέμψουμε τον Τζο Μπάιντεν και θα προτείνω τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών”. Ο πρώην πρόεδρος, ανταποκρινόμενος στην υπόσχεση του Gaetz, σχολίασε: “Λοιπόν, αυτό ήταν ενδιαφέρον”.

Και ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους παραδέχθηκε ότι “θα ήθελε πολύ να δει το σφυρί να πηγαίνει από την [πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων] Νάνσι Πελόζι στον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλάτε για τήξη – ο κόσμος θα τρελαινόταν”.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, αν και οι πρόσφατες νομικές αναποδιές και οι τελικές εισηγήσεις της απατεωνίστικης επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου της Πελόζι μπορεί να τον κάνουν να το ξανασκεφτεί σε περίπτωση που όντως του προσφερθεί η θέση.

Στο παρελθόν έχουν κατά καιρούς προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής και άλλα μη μέλη της Βουλής, όπως η μόνιμη υποψήφια κυβερνήτης της Τζόρτζια Στέισι Έιμπραμς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Στην εκλογή ομιλητή το 2015, οι γερουσιαστές Ραντ Πολ και Τζεφ Σέσιονς έλαβαν επίσης ψήφους.

Αλλά ποτέ μέχρι τις φετινές γεμάτες εκλογές δεν είχε εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει για πρώτη φορά τη θέση του προέδρου ένας μη βουλευτής. Βέβαια, οι εταιρείες στοιχημάτων δεν το αποκλείουν εντελώς: οι εταιρείες στοιχημάτων της Betfair, του μεγαλύτερου διαδικτυακού ιστότοπου τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, δήλωσαν στο Newsweek ότι προσφέρουν πιθανότητες 33 προς 1 να γίνει ο Τραμπ πρόεδρος – ένας απότομος ανήφορος, για να είμαστε σίγουροι, αλλά όχι εντελώς εκτός του πεδίου των πιθανοτήτων. Μείνετε συντονισμένοι.

Πηγή: New American

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...