Αρένα η Βουλή! Μητσοτάκης: Πειρασμός να προκηρύξω εκλογές, πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Να παραιτηθεί η ένοχη κυβέρνηση

Date: 18/12/2021 Time: 17:59

Σκληρή κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο (18/12/2021) κατά την τελευταία μέρα συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού 2022.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για να φύγει, όπως είπε, η ένοχη και επικίνδυνη κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πειρασμό τις πρόωρες εκλογές, αφού ωφελούμενος όπως εκτίμησε, θα ήταν ο ίδιος.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε, πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, σημείωσε σκωπτικά , πως είναι πειρασμός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να δει τον πανικό στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, πως δεν την παρέλαβε η κυβέρνηση ενώ απέδωσε τη μεγάλη θνητότητα στις εντατικές στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. 

Μητσοτάκης: Εγώ θα είχα όφελος από τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της διαφαινόμενης ανόδου του Κινήματος Αλλαγής.
«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.
«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:
«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

Ακραίες οι απόψεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε:
«Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:
«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Λιγότεροι φόροι για όλους

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός:
«Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Έτσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.

Για τη μελέτη Τσιόδρα και την παραλλαγή Omicron

Επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναμετρηθούμε με την Omicron και τη διεθνή κρίση στην ενέργεια», ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και τη συζήτηση που γίνεται.
Ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την Omicron λένε πως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και «ελπίζουμε τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα», είπε πως «η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες».
«Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες.
Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Omicron, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς».
Εάν κάποιος είναι θωρακσμένος και με τις τρεις δόσεις δεν θα νοσήσει σοβαρά» σημείωσε και επισήμανε ότι τις ημέρες των εορτών πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, και να κάνουμε rapid ή self test και οι εμβολιασμένοι.
Για τη μελέτη Τσιόδρα, επισήμανε ότι «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες».
Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος.
Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα”» και τόνισε: «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ.
Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση».
Σημείωσε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και Πολάκη;».
«Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, που είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη. Ια πρέπει επίσης να είμαστε στοιχειωδώς ειλικρινείς, και να πούμε πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε συστήματα πολύ πιο ώριμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε πλάτη της στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
«Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε:
«Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα».

Τα μέτρα για την αγορά ενέργειας


Στη συνέχεια ο Κυρ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως «θα είναι μαζί μας για ακόμη ένα διάστημα για αυτό και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες».
«Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα αφού σημείωσε πως προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει στο χειρότερο, τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ανακοίνωσε 3 πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις:
Πρώτον, πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Δεύτερον, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
Τρίτον, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

«Παραιτηθείτε, είστε κυβέρνηση αποτυχημένη ένοχη και επικίνδυνη», έκλεισε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας, στην ολομέλεια της Βουλής κατά την σημερινή τελευταία μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού 2022.
«Δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά» κε Μητσοτάκη…» τόνισε ξεκινώντας την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι λειτούργησε ως «πολλαπλασιαστής και επιταχυντής κάθε κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα» και κλήθηκε να διαχειριστεί το τελευταίο διάστημα.
«Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια, ή ότι γίνατε πολλαπλασιαστής και επιταχυντής σοβαρών προβλημάτων στη χώρα, ούτε ότι οι άριστοι της κυβέρνησης αποδείχτηκαν άχρηστοι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι την ώρα της κρίσης, του πόνου επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και δημοσκοπικά, βασιζόμενοι επάνω στο ψέμα και την προπαγάνδα.
Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Οικονομία: «Εφαρμόζετε συνταγές χρεοκοπίας και οδηγείτε και πάλι τη χώρα σε χρεοκοπία»


«Το κρίσιμο ερώτημά μου είναι εσείς κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας, που βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει;», αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα.
«Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας», αλλά ενώ το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα χέρια, εσείς επιμένετε στις αποτυχημένες συνταγές του χθες.
Εφαρμόζει «το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεοκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των δοκιμασμένων συνταγών της χρεοκοπίας αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ντιλάρει» με ιδιωτικά συμφέροντα, με τους κολλεγιάρχες στην Παιδεία αφήνοντας 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, και το ίδιο έκανε και στην ασφάλεια γιατί ντίλαρε με ιδιωτικά funds.
«Στην ενέργεια το ίδιο, εκχωρήσατε το 17% της ΔΕΗ, γιατί ντιλάρατε πάλι με funds».
Αυτή είναι η πολιτική σας, είπε ο κ. Τσίπρας, «να ντιλάρετε».
Με την πολιτική σας κάνετε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς, τους φτωχούς φτωχότερους.
Η περίφημη θεωρία της αυτορρύθμισης πήγε στην άκρη, όταν χρειάστηκαν 15 τρισ. ευρώ για να παραμείνει όρθια η ευρωπαϊκή οικονομία».
Οι προκάτοχοί σας, ο κ. Σαμαράς, όταν διέλυε την οικονομία είχε μία δικαιολογία, έλεγε «είναι η τρόικα», εσείς ποια δικαιολογία έχετε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά στην τήρηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Παράλληλα, για «αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας «ποιος σας ανάγκασε» να το κάνετε αυτό, με την Ελλάδα να προπορεύεται σε ποσοστό δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό δεν υπήρξε αίτημα της ευρωπαϊκής επιτροπής, μετά από συζήτησή του με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, των εργαζόμενων, του κοινωνικού κράτους.

Κυβέρνηση εχθρική στο κοινωνικό κράτος


Η κυβέρνηση παραμένει εχθρική στο κοινωνικό κράτος και στον κοινωνικό χώρο, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το δίλημμα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις δυνάμεις της προόδου.
Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό, ότι εμμένει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, «που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς, τους φτωχούς φτωχότερους και στην επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου, που πριν από 13 χρόνια μας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας και θα μας οδηγήσει ξανά εκεί, εάν δεν το αλλάξουμε.
«Κρίσιμο δίλημμα σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω θα γυρίσουμε πίσω σε συνταγές χρεοκοπίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με τις συνταγές του χθες, ή με το κοινωνικό κράτος, με τις συνταγές της χρεοκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης της εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως αυτό μεταφράζεται «με την προοδευτική παράταξη ή με την Δεξιά των κοινωνικών ανισοτήτων».
«Η Ελλάδα παραμένει οπισθοφυλακή της συντήρησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Διαγραφή των χρεών της πανδημίας

Ως προς τους μισθούς, «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά 8,4% το 2020, εκτός της Ελλάδας και της Εσθονίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί έχετε δεσμεύσεις, με τα μεγάλα συμφέροντα» σχολίασε ο Πρόεδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη».
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημικής κρίσης.

Διαγραφή χρέους


Ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε διαγραφή του πανδημικού χρέους στις επιχειρήσεις.
«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας να διαγραφεί μέρος των χρεών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Γελάτε;
«Αυτοί είστε», είπε ο κ. Τσίπρας, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων από τα έδρανα της Βουλής μεταξύ των βουλευτών. θα βγείτε να το πείτε σε επιχειρηματίες!», είπε.
«Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, που ανάλογο μέτρο εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα χρέη αυτά προκλήθηκαν όχι από επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν.
«Τραβάτε την πρίζα» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τσίπρας και για την πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ως προς τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, εξηγώντας πως «το δημόσιο δεν θα εισπράξει, αν οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο».

Εικονικός προϋπολογισμός


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εικονικό προϋπολογισμό εκτός πραγματικότητας, «όταν ζούμε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και με την πανδημία να καλπάζει».
«Γιατί τα έκτακτα κονδύλια για την υγεία μειώνονται για ποιον λόγο λοιπόν κόβεται εν μέσω της πανδημίας 820 εκατομμύρια από το υπουργείο υγείας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:
«Μας παραδώσατε τα νοσοκομεία στην απόλυτη χρεοκοπία με φραγή στην είσοδο των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο.
Και παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που η δικιά σας κυβέρνηση μας οδήγησε, σας παραδώσαμε εμείς όχι έλλειμμα στα νοσοκομεία άλλα 260 εκατομμύρια ταμειακό πλεόνασμα».
«Αφήστε το καλαμπούρι των συγκρίσεων, είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση πλεονάσματα αυτού του ύψους στα δημόσια ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο το κοινωνικό κράτος.
Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία υψώσαμε ανάστημα και επαναφέραμε την κανονικότητα κι εσείς μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας.
Εκτός κι αν μας πείτε κύριε Μητσοτάκη σήμερα ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα Μνημόνια».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε πως ενώ η κυβέρνηση δεν ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επενδύει στον αμυντικό προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για «κούρσα εξοπλισμού» παραθέτοντας λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Η φούσκα της επικοινωνίας


«Αλλά βέβαια αφού την νίκησε 3 φορές ο κ. Μητσοτάκης την πανδημία, αυτή τελείωσε», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την υπόθεση τέλους της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Αλλά, ακόμη και αν κάποια στιγμή σταματήσει, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν με κάποιο μαγικό ραβδί, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «φούσκα επικοινωνίας και παραπλάνησης», αλλά και προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης.
Στην συνέχεια επιτιθέμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ.Τσίπρας καταλόγισε προχειρότητα και σημείωσε πως ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα θα εξανεμιστεί σε 20 μέρες.
Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια σχετικά με τις ανακοινώσεις είναι για να δώσει υλικό στα Μέσα Ενημέρωσης.
«Με βάση αυτό τον προϋπολογισμό, πληρώνουμε το πιο ακριβό τίμημα σε όλο το ΝΑΤΟ, 3,5%, πιο ψηλά και από τις ΗΠΑ, τι είμαστε, υπερδύναμη;».
Δίνετε την αίσθηση σαν να θέλετε όλες οι αγορές της δεκαετίας να γίνουν επί διακυβέρνησής σας, περιέγραψε για την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι ευχής έργον να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι, είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως θέλει οι αριθμοί να έχουν αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών.
«Εγώ θα συνεχίσω να λέω αυτά που πρέπει για να βλέπει ο λαός την αναξιοπιστία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

Υγεία: Μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε απόλυτη χρεοκοπία και στην πανδημία είπατε ψέμματα


Επιστρέφοντας στην πανδημία είπε πως η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στους θανάτους.
«Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Γιατί καταφεύγετε σε ψέματα, γιατί είπατε ψέματα πως η πανδημία τελειώνει, γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα πως είναι το ίδιο κάποιος να είναι διασωληνωμένος εντός και εκτός ΜΕΘ.
«Είπατε πως δεν είχατε κάποια έρευνα, να αποδεικνύει κάτι διαφορετικό, ενώ είχατε για μήνες στα χέρια σας μία έρευνα να το αποδεικνύει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως άλλο ένα ψέμα είναι ότι δεν την έλαβε ο κ. Μητσοτάκης την έρευνα των Τσιόδρα-Λύτρα και ψάχνετε ποιος την έλαβε.
«Ο κλητήρας του υπουργείου Υγείας», είπε και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Τσιόδρας είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Δεν σας είπε ότι όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400 αυξάνεται η θνητότητα;
Δεν τα ξέρατε αυτά τα στοιχεία όταν βγαίνατε και λέγατε».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη, πως εάν γνώριζε, θα έπρεπε να παραιτηθεί για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας.
«Εάν όμως τα ξέρατε και λέγατε ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό», σημείωσε.
«Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να χτίσετε τον μύθο σας, για να φτιάξετε καθεστώς στα ΜΜΕ αντί να κάνετε καμπάνια ενημέρωσης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Παραιτηθείτε κε Μητσοτάκη – Η κυβερνησή σας είναι ένοχη και επικίνδυνη


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές.
«Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε ο. κ. Τσίπρας.
«Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page