ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ Π. ΡΑΛΛΗ

Date:03-30-20 Time:12:50

ΛΙΜΝΙΟΣ Στρατής Λιμνιός – Δημοσιογράφος

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ

Αστυνομικοί, καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες, που, όπως υποστηρίζουν, βιώνουν οι ίδιοι, αλλά και οι κρατούμενοι, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

«Δεν υπάρχουν κανόνες υγιεινής και ειδικότερα τώρα με τον κορωνοϊό, οι ζωές όλων μας είναι σε κίνδυνο. Κάνουμε έκκληση πριν είναι πολύ αργά». 

Διαβάστε τι αναφέρουν και δείτε τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα της ντροπής από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη.  

«Εργαζόμαστε στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Ενώ λοιπόν, έπειτα από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, μέσω του κυρίου Χαρδαλιά, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και μία σειρά άλλων μέτρων, εδώ οι διοικούντες έχουν μάλλον, άλλη άποψη.

Ενώ υπάρχει απαγόρευση μεταγωγών – μετακινήσεων κρατουμένων, απαγόρευση επισκεπτηρίων και πολλά άλλα αυστηρά μέτρα που αφορούν στους κανόνες υγιεινής, η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. 

Υπάρχει καθημερινά επισκεπτήριο κρατουμένων από οικείους τους, αλλά και κάθε λογής ΜΚΟ, πραγματοποιούνται μετακινήσεις κρατουμένων μεταξύ των διαφόρων κέντρων κράτησης χωρίς να λαμβάνονται καν τα βασικά μέτρα προφύλαξης, ενώ δεν τηρείται κανένας κανόνας καθαριότητας στους χώρους της υπηρεσίας.

Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν διαμαρτυρηθεί προφορικά στο Διοικητή της Υπηρεσίας, αλλά και στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Διαμαρτυρία χωρίς καμία ανταπόκριση! Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια ενέργεια από πλευράς τους, με αποτέλεσμα να συντηρείται μια υγειονομική βόμβα στην καρδιά της Αθήνας και να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, η υγεία των κρατουμένων και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία. Ο φόβος είναι διάχυτος και τα γιατί πολλά και αναπάντητα».

Στο The Flag Report θεωρούμε, ότι πέρα από τις ηθικές και διοικητικές ευθύνες, ίσως να προκύπτουν και ποινικές, σε περίπτωση που παραβιάζεται το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρει: 

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Follow us on twitter.
Join our Facebook page.

Shares