Σε νέο ιστορικό ναδίρ η «ανταγωνιστική» τουρκική λίρα

Date: 09/09/2020 Time: 18:13

Αδιάκοπο είναι το σφυροκόπημα που δέχεται η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές να μην πείθονται από τις διακηρύξεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ περί ισχυρής οικονομίας. 

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, στο νέο ναδίρ των 7,4924 λιρών ανά δολάριο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε εν μέσω νέων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών. Ο Αλμπαϊράκ θέλησε να παρουσιάσει την ραγδαία υποτίμηση της λίρας (έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της φέτος) ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ευκαιρία για την τουρκική οικονομία να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο, στηριζόμενη περισσότερο στις εξαγωγές, αλλά και περιορίζοντας την εξάρτηση από την ξένη χρηματοδότηση. «Η ανταγωνιστική λίρα θα πρέπει να τεθεί στην καρδιά της στρατηγικής μας» είπε. 

Έως ότου γίνει η μετάβαση αυτή, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που βαρύνονται με δάνεια σε δολάριο, βλέπουν τα χρέη τους να «φουσκώνουν» και τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με υψηλότατο πληθωρισμό. Όσο για την κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να «καίει» συνεχώς αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμά της. 

Πηγές: Reuters, Bloomberg

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares