Ρίχνουμε φως στο ειδησεογραφικό σκοτάδι. Μεγάλη δικαστική νίκη Τραμπ κατά των ψευδοπροσφύγων

Date: 26/06/2020 Time: 17:30

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση Τραμπ για την επίσπευση της απομάκρυνσης όσων αιτούνται άσυλο.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι στους αιτούντες άσυλο που ισχυρίζονται ότι φοβούνται για δίωξή τους στο εξωτερικό, δε θα δίδεται ακρόαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο πριν απομακρυνθούν γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους.

Η υπόθεση, μία από τις πολλές που θα παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, για την καταστολή της μετανάστευσης από την κυβέρνηση Τραμπ, αφορούσε στον Vijayakumar Thuraissigiam από τη Σρι Λάνκα. Συνελήφθη 25 γιάρδες βόρεια των συνόρων του Μεξικού και ξεκίνησαν αμέσως οι διαδικασίες απομάκρυνσής του.

Αξιωματούχοι της διεύθυνσης μετανάστευσης αποφάσισαν ότι ο Thuraissigiam δεν είχε αξιόπιστο αποδείξεις για ενδεχόμενη δίωξή του, παρόλο που είναι μέλος της εθνοτικής μειονότητας Ταμίλ της Σρι Λάνκα, που αντιμετωπίζει ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στα χέρια της κυβέρνησης.

Ο δικαστής, Samuel Alito, που ψήφισε υπέρ της απόφασης, ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό, ότι «αν και οι αλλοδαποί που έχουν διασυνδέσεις με αυτή τη χώρα, έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα για τις διαδικασίες απέλασης, το δικαστήριο εδώ και πολύ καιρό έκρινε, ότι το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να θέτει τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη είσοδο ενός αλλοδαπού σε αυτή τη χώρα και ότι ένας αλλοδαπός, στο κατώφλι της χώρας εισόδου, δεν μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα, στο πλαίσιο της Ρήτρας Δέουσας Διαδικασίας».

Η δικαστής που διαφώνησε, Sonia Sotomayor, ανέφερε ότι «η σημερινή απόφαση χειραγωγεί την ικανότητα του δικαστικού σώματος να εκτελέσει το συνταγματικό καθήκον του, το οποίο είναι να διαφυλάξει την ατομική ελευθερία και καταστρέφει ένα κρίσιμο στοιχείο της διάκρισης των εξουσιών».

Οι άλλοι δυο φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου, Stephen Breyer  και Ruth Bader Ginsburg, συμφώνησαν με την απόφαση, ωστόσο ανέφεραν ότι θα την εφάρμοζαν μόνο στον ισχυρισμό του Thuraissigiam.  

Κατά τη διάρκεια προφορικών επιχειρημάτων τον Μάρτιο, ο Επικεφαλής Δικαστής, John Roberts και άλλοι συντηρητικοί, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μία ενδεχόμενη ακροαματική διαδικασία του Thuraissigiam θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τέτοιων περιστατικών και ανάλογων απαιτήσεων. Μάλιστα, ο δικηγόρος του ανέφερε, ότι περίπου 9.500 αιτούντες άσυλο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόνο 30 αιτήσεις για ακρόαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, ανέφερε τότε, ο δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, Lee Gelernt. Την Πέμπτη, όμως, παραπονέθηκε ότι η απόφαση «δεν ανταποκρίνεται στη βασική αρχή του Συντάγματος, ότι τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους δικαιούνται μία ημέρα στο δικαστήριο και αυτό περιλαμβάνει όσους ζητούν άσυλο».

Η υπόθεση, αποτέλεσε κρίσιμη δοκιμασία για την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ, να επισπεύσει την απομάκρυνση χιλιάδων μεταναστών, χωρίς να χορηγήσει ακροάσεις το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η ταχεία διαδικασία απομάκρυνσης των μεταναστών, επιτρέπεται βάσει νόμου, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 1996.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Alexa Vance είπε, ότι «η απόφαση αυτή, επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ, να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορά μας, να υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και να κρατά τους Αμερικανούς ασφαλείς».

Πρόκειται για μία από τις αρκετές υποθέσεις που αμφισβητούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ, να πατάξει τους μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, μετά τη διέλευσή τους από το Μεξικό.  

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δικαστές υποστήριξαν προσωρινά, μία διαφορετική πολιτική άρνησης χορήγησης ασύλου, σε όσους δε ζητούν πρώτα προστασία, από τη χώρα στην οποία έφτασαν αρχικά.

Αλλά το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά μία πολιτική, με στόχο την άρνηση χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα παράνομα και όχι από καθορισμένα σημεία διέλευσης.

Το προηγούμενο έτος, οι δικαστές άφησαν επίσης την κυβέρνηση να αποτρέψει τους φτωχούς μετανάστες και να ανακατευθύνει στρατιωτικά κονδύλια για να κατασκευάσει τείχος κατά μήκος των νότιων συνόρων.

Το ανώτερο δικαστήριο έχει εξετάσει οκτώ υποθέσεις μετανάστευσης από την έναρξη της θητείας του τον Οκτώβρη, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας του Προέδρου Τραμπ για τερματισμό του προγράμματος Αναβολή Δράσης για Αφίξεις Παιδιών (DACA), το οποίο επιτρέπει σε σχεδόν 650.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, να εργάζονται χωρίς το φόβο απέλασης.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ομπάμα, το 2012, για να παραμείνουν στις ΗΠΑ μετανάστες χωρίς κανένα χαρτί στην κατοχή τους, οι οποίοι έφτασαν εκεί από νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια της προφορικής διαφωνίας το Νοέμβριο, οι συντηρητικοί δικαστές ανέφεραν, ότι η κυβέρνηση είχε πολλούς λόγους, για τους οποίους θα έπρεπε να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό. Αλλά το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε 5-4 κατά της κυβέρνησης Τραμπ . Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει, ότι θα προσπαθήσει ξανά να σταματήσει το πρόγραμμα DACA.

Πηγή: USA TODAY  

Follow us on twitter
Join our Facebook page