Νέα στοιχεία για την απάτη του κορωνοϊού

Date: 27/06/2020 Time: 21:00

Με τις λοιμώξεις από τον κορωνοϊό να αυξάνονται ξανά σε ολόκληρο το έθνος, το ερώτημα του πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός, έχει γίνει πιο κρίσιμο από ποτέ.

Από νωρίς, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας φοβήθηκαν ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 2% των μολυσμένων, προκαλώντας ενδεχομένως εκατομμύρια θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι τρομακτικές εκτιμήσεις, προκάλεσαν τα lockdown που έκαναν ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία, κατέστρεψαν μικρές επιχειρήσεις και άφησαν παιδιά τραυματισμένα και ανυπολόγιστους αριθμούς θυμάτων βάναυσης απομόνωσης.

Αλλά τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον ιό. Και ξέρουμε ότι η θνησιμότητά του είναι μικρότερη από αυτό που φοβόμασταν αρχικά και επικεντρώνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτίμησαν το Μάιο ότι ο κορωνοϊός σκοτώνει περίπου το 0,26% των ανθρώπων που μολύνει, δηλαδή περίπου 1 στους 400 ανθρώπους. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από τη Σουηδία, μόνο 1 στους 10.000 ανθρώπους κάτω των 50 ετών θα πεθάνει από τον ιό, σε σύγκριση με 1 στους 14 σε άτομα άνω των 80 ετών και 1 στους 6 σε άτομα άνω των 90.

Οι εκτιμήσεις για τη θνησιμότητα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί τόσο απότομα, διότι ο υπολογισμός του λεγόμενου ποσοστού θανάτων από λοιμώξεις, απαιτεί από τους επιστήμονες και τους γιατρούς να γνωρίζουν τόσο τον συνολικό αριθμό των θανάτων όσο και τον συνολικό αριθμό των μολυσμένων ατόμων.

Ο εντοπισμός των θανάτων είναι σχετικά εύκολος. Αλλά ο εντοπισμός λοιμώξεων μπορεί να είναι δύσκολος. Πολλά άτομα που έχουν προσβληθεί από αναπνευστικούς ιούς, όπως η γρίπη ή ο νέος κορωνοϊός, έχουν μόνο ήπια συμπτώματα ή κανένα. Μπορεί να μην υποβληθούν ποτέ σε εξετάσεις ή ακόμη και να μη μάθουν ποτέ ότι μολύνθηκαν.

Έτσι, στα πρώτα στάδια μιας επιδημίας, οι επιστήμονες πρέπει να μαντέψουν τον αριθμό των ήπιων και κρυφών λοιμώξεων.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις τον πραγματικό αριθμό, είναι μέσω εξετάσεων αντισωμάτων, που μετράνε πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει, ακόμα και αν δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα μία εθνική μελέτη τυχαίων αντισωμάτων. Ωστόσο, ορισμένες Πολιτείες και Κομητείες το έχουν πράξει.

Οι μελέτες αυτές, δείχνουν σταθερά, ότι πολύ περισσότερα άτομα έχουν μολυνθεί και αναρρώσει από τον COVID-19 απ’ ό,τι υποδηλώνουν τα δεδομένα από δοκιμές, που μετράνε μόνο τις τρέχουσες λοιμώξεις. Δοκιμές των δημοτικών συστημάτων αποχέτευσης – μέτρηση της γενετικής υπογραφής του ιού στα λύματα – είχαν παρόμοια ευρήματα.

Σχεδόν όλες οι µελέτες βρίσκουν µεταξύ 10 και 100 φορές τον αριθμό των συνολικών νοσούντων από τις αναφερόμενες λοιμώξεις, µε τον µέσο όρο να κυμαίνεται από 20 έως 25 φορές.

Με άλλα λόγια, ενώ το CDC αναφέρει ότι 2,34 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο πραγματικός αριθμός των μολυσμένων και όσων έχουν αναρρώσει μπορεί να προσεγγίσει τα 50 εκατομμύρια. (Ο Διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ενδέχεται να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τα αρχικά 2,34 εκατομμύρια).

Έτσι, το ποσοστό θανάτων, το οποίο θα ήταν 5,2% βάσει αυτού του αριθμού των 2,34 εκατομμυρίων, είναι στην πραγματικότητα περισσότερο σαν το ένα εικοστό υψηλό ή 0,26%.

Είναι βέβαιο, ότι οι εκτιμήσεις αυτές, εξακολουθούν να έχουν κάποια αβεβαιότητα. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι έως 0,1% ή από 0,4% έως 0,5%, αν και η πρόοδος της θεραπείας θα πρέπει να σημαίνει ότι θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και στο 0,26%, το ποσοστό παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τη γρίπη τα περισσότερα χρόνια, περισσότερο συγκρίσιμο με ένα κακό στέλεχος της γρίπης, όπως η γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968.

Αλλά είναι πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά, από αυτά που αρχικά πιστεύαμε. γεγονός που θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για εορτασμό.

Αντ’ αυτού, ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, επιμένουν να χρησιμοποιούν τις απαρχαιωμένες εκτιμήσεις που είναι πολύ υψηλότερες. Για παράδειγμα, άρθρο του ESPN αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι οι δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία του National Football League, «αγνοούσαν το ποσοστό θνησιμότητας, το οποίο έχει εκτιμηθεί στο 1,4%». Αυτή η εκτίμησή, είναι περισσότερο από 5 φορές υψηλότερη από την εκτίμηση του CDC. Ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός, ότι το ποσοστό του 1,4% που λένε τα ΜΜΕ, είναι πάνω από 100 φορές από τον πραγματικό κίνδυνο για τους ανθρώπους στις ηλικίες των 20 και 30 ετών – αυτό, είναι και το ηλικιακό φάσμα των παικτών του National Football League.

Η χρήση αυτών των υπερεκτιμημένων ποσοστών, είναι μία συνταγή για πανικό, κακή δημόσια πολιτική και συνεχή lockdowns, που μπορεί να καθυστερήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος, που οι άνθρωποι στα Μέσα Ενημέρωσης τα χρησιμοποιούν.

Πηγή: New York Post

Follow us on twitter
Join our Facebook page