Μεγάλη κοροϊδία με τα αναδρομικά! Πάνε πάλι να κλέψουν τους συνταξιούχους

Date: 28/07/2020 Time: 10:50

Του Νάσου Χατζητσάκου

Η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ακόμη «πώς», «πότε» και με πόσο «κούρεμα» θα πάρουν πίσω τα κλεμμένα 2.500.000 συνταξιούχοι.

Με την αγωνία περίπου 2.500.000 συνταξιούχων συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, χωρίς να ξεκαθαρίζει ακόμη «πώς», «πότε» (ίσως και σε βάθος εξαετίας, όπως ακούγεται) και με πόσο «κούρεμα» -σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους, εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί- θα επιστραφούν τα αναδρομικά 11 μηνών από τις παράνομες μειώσεις και την κατάργηση των δώρων, με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε χθες ότι με πολιτική απόφαση θα καλυφθεί το σύνολο των «απομάχων της εργασίας», χωρίς να απαιτούνται προσφυγές. Όμως, όπως τόνισε, ακόμη όλα τα σενάρια εξετάζονται και το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, τόνισε ότι η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση θα επιστρέψει το σύνολο των αναδρομικών τα οποία αφορά η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε όλους τους συνταξιούχους. «Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα σενάρια που ήρθαν στη δημοσιότητα (περί «κουρέματος» των αναδρομικών σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους) ο κ. Σταϊκούρας κράτησε αποστάσεις, τονίζοντας ότι όλες οι πιθανές εκδοχές εξετάζονται από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας του Γιάννη Βρούτση. «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει “κούρεμα” ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε με το υπουργείο Εργασίας και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μιλήσει με σενάρια. Όσον αφορά τη στάση των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα, ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη συνολική δαπάνη που θα προκληθεί για τον Κρατικό Προϋπολογισμό κάνει λόγο για περίπου 3,9 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά που δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι για το επίμαχο χρονικό διάστημα των 11 μηνών διαμορφώνονται ως εξής:

1 Αναδρομικά από τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) που καταργήθηκαν: Κατά μέσο όρο πρέπει να πάρουν περίπου 733 ευρώ από την κατάργηση των δώρων στις κύριες και περίπου 300 ευρώ από τις επικουρικές.

2 Αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων (αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, μεικτά, προ των περικοπών που έγινε με τους νόμους του 2012): Τα αναδρομικά για τον καθέναν από τους δικαιούχους στην περίπτωση αυτή κυμαίνονται από 50 έως 460 ευρώ τον μήνα, δηλαδή για τους 11 μήνες, μεσοσταθμικά, ανέρχονται από 550 έως και 5.060 ευρώ.

Πηγή: Δημοκρατία

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares